AED elektroden plakken

Een AED heeft 2 elektroden die je aanbrengt op de borstkas van de patiënt. Die elektroden zijn nodig voor de hartritmeanalyse en voor het afgeven van de schok. Een juiste plaatsing van de elektroden zorgt voor een goede analyse en effectieve schokafgifte. Hier lees je meer over het plakken van de AED elektroden.

Waar AED elektroden plakken?

De elektroden plak je op de blote huid van de borstkas. Belangrijke stappen voordat je de elektroden gaat plakken:

  • Bedekkende bovenkleding uittrekken, losmaken of losknippen.
  • Zorg dat de huid droog is. Gebruik een handdoek, mouw of ander kledingstuk.
  • Sierraden verwijderen.
  • Pleisters verwijderen.
  • In geval van veel borsthaar, scheer de borst zodat de elektroden beter op de huid plakken.

Bij de meeste AED’s vind je een kleine etui met benodigdheden zoals handschoenen en een scheermesje (rescue kit).

Als bovenstaande punten in orde zijn, kun je de elektroden gaan plakken. Je plakt ze één voor één.

Hoe plak je de elektroden van de AED? Hoe plak je de elektroden van de AED?
AED elektroden plakken op volwassen patiënt

Bij een volwassen patiënt plak je één elektrode op de rechterkant van de borst, tussen het sleutelbeen en de tepel. De andere elektrode plak je aan de linkerkant van de borstkas, net onder de borst, ter hoogte van de ribben.

Als je denkbeeldig een lijn trekt tussen de elektroden, zit het hart ertussenin. Let op: plak de elektroden niet op het sleutelbeen of op de tepel.

Bij kinderen plak je de elektroden soms anders. Meer informatie over AED elektroden bij kinderen.

Wat doen als je vergeet hoe je de AED elektroden moet plaatsen?

Geen paniek, er zijn genoeg geheugensteuntjes zodat iedereen een AED kan bedienen. Ten eerste geeft elke AED instructies. Meestal zijn dit gesproken instructies die stap voor stap uitleggen wat je moet doen. Soms hebben AED’s ook visuele instructies op een display. Ten tweede zijn de elektroden zelf, of de verpakking ervan, voorzien van een afbeelding. Zo zie je direct waar je de elektroden moet plakken.

Een ervaren hulpverlener hoeft echter niet te wachten op de instructies van de AED. Hoe sneller de elektroden geplakt zijn, hoe sneller de analyse kan starten. De instructies van de AED volgen de handelingen van de hulpverlener. Ben je samen aan het reanimeren, dan gaat één van jullie door met de borstcompressies en de beademingen terwijl de ander de elektroden aanbrengt.

Kun je de elektroden opnieuw plakken als ze niet goed zitten?

Het liefst niet. In de meeste gevallen kan de analyse gewoon plaatsvinden als de elektroden niet perfect geplakt zijn, en kan de schok worden afgegeven. Door ze opnieuw te plakken gaat er kostbare tijd verloren. Houd ook rekening met de geleidende gel van de elektroden. Bij het verwijderen van de elektroden laat de gel vaak een beetje los, er blijft wat op de borstkas van de patiënt zitten. Daardoor zit er niet meer voldoende gel op de elektroden om ze opnieuw goed vast te plakken.

Wat doe je bij een patiënt met een pacemaker?

Ook bij patiënten met een pacemaker of ICD kun je een AED gebruiken. Laat de aanwezigheid van een pacemaker/ICD je niet vertragen. Kijk of je de elektroden 8 cm naast de pacemaker/ICD kunt plaatsen. Dat is niet altijd haalbaar, in dat geval plak je de elektroden gewoon naast de pacemaker/ICD.

Kan een slachtoffer ook gedefibrilleerd worden op een natte ondergrond? 

In een natte omgeving (bijvoorbeeld in het zwembad, drenkeling op het strand etc.) is het noodzakelijk de borst van het slachtoffer eerst af te drogen alvorens de elektroden op de borst van het slachtoffer te plakken. Let goed op dat de elektroden voldoende plakken op de borst van het slachtoffer! Daarnaast is het belangrijk dat niemand (inclusief jijzelf) het slachtoffer aanraakt tijdens het afgeven van een shock.