Verschillen

Naast deze overeenkomsten zijn er ook veel verschillen tussen de diverse merken en typen AED’s. Deze verschillen liggen met name op het vlak van de mogelijkheden en de prijs. Hieronder een overzicht van de verschillende mogelijkheden, zodat u kunt nagaan welke voor u van belang kunnen zijn.

Kosten van reserve onderdelen

De kosten voor vervangende batterijen verschillen van merk tot merk. Er bestaan verschillen in levensduur, garantie en mogelijkheden. Om de gemiddelde batterijkosten per jaar te berekenen, deelt u simpelweg de kosten voor een nieuwe batterij door de levensduur.

Enkele AED’s zijn leverbaar met een oplaadbare batterij. Nadeel hiervan is dat de AED met enige regelmaat niet bedrijfsgereed is omdat de batterij onderhouden moet worden, dit is dan op te lossen door een tweede oplaadbare batterij bij te kopen.

Gewicht en uiterlijk

AED’s worden geleverd in diverse gewichten, vormen en kleuren. Dit is vaak een kwestie van uw persoonlijke smaak. Geen van de AED’s die momenteel op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn, hebben onoverkomelijke problemen in het gebruik vanwege de afmetingen of het gewicht. Een voordeel van een AED met kleine afmetingen is dat deze gemakkelijker draagbaar is, en makkelijker op te bergen in een tas of eerste hulpkit. Echter, kleine AED’s zijn meer diefstalgevoelig en niet overal even geschikt voor gebruik. Ook hier geldt dat u het beste zelf kunt inschatten waar u beter mee af bent!

Energieniveaus

Er zijn verschillen in energieniveaus om schokken toe te dienen. Veel fabrikanten proberen hier een punt van te maken, maar dat is nauwelijks relevant. Onafhankelijk van het afgegeven stroomvermogen van de AED, wordt er een geschikte techniek door de fabrikant toegepast, waardoor een adequate schok wordt afgegeven aan het slachtoffer. Alle AED’s zijn even levensreddend!

Half- of volautomaat

AED’s zijn van het type halfautomaat of volautomaat. De meeste AED’s zijn halfautomaten (semi-automaat), wat inhoudt dat na het constateren van een schokbaar ritme door de AED, de gebruiker een knop moet indrukken om de uiteindelijke schok toe te dienen. Bij een volautomaat doet de AED dit zelf. Onze ervaring met volautomaten is niet positief, we hebben het meegemaakt dat de AED in een winderige omgeving een schok toediende, terwijl de bedieners de instructies niet goed hoorden, zodat omstanders per ongeluk ook een schok voelden. In AED-cursussen wordt overigens ook vrijwel altijd uitgegaan van een semi-automatische AED.

Synchronisatie van de schok

Alle AED’s geven een schok af in geval van ventrikelfibrillatie, de meest voorkomende indicatie om de AED in te zetten. Er bestaan ook ritmestoornissen waarbij er geen sprake is van een chaotisch ritme, maar van een ritme waarbij nog regelmaat bestaat. Bij deze zogenaamde supraventriculaire tachycardieën of ventriculaire tachycardieën is het beter om de stroomschok op een specifiek moment af te geven, het zogenaamde synchroniseren. Twee AED-merken op de markt bezitten momenteel deze mogelijkheid.

Visuele aanwijzingen

AED’s worden geleverd met verschillende LCD-schermen. Sommige modellen hebben grote schermen die goed zichtbaar zijn onder verschillende lichtinvallen, andere hebben helemaal geen  scherm. In lawaaiige omgevingen kan het handig zijn dat de gesproken instructies ook nog eens leesbaar zijn op het scherm. Onder welke omstandigheden zou uw AED kunnen worden ingezet?

Daarnaast kunt u kiezen voor een AED met of zonder ECG-weergave. Aan de ene kant kan dit afleidend werken voor leken, omdat zij dit hartritme toch niet kunnen beoordelen, aan de andere kant wordt dit wel vaak gebruikt door professionals, zodat ze kunnen zien en interpreteren wat de AED op dat moment waarneemt. Soms is het dan mogelijk voor de hulpverlener om handmatig in te grijpen, de “manual override”. De keuze is aan u!

Zelftest

Sommige AED’s voeren een uitvoerigere zelftest uit dan andere. Zoals eerder aan de orde gekomen, voeren alle AED’s een zelftest uit, maar slechts een paar AED’s controleren ook of de elektrodes zijn aangesloten, en of deze nog goed functioneren.

Duidelijkheid van instructie

Sommige AED’s hebben uitgebreidere gesproken instructies dan andere, daarnaast zijn er verschillen in de verstaanbaarheid van de instructies. Niet alle AED’s zeggen dezelfde dingen. Alle AED’s helpen u om succesvol eens schok toe te dienen, maar sommige AED’s hebben de mogelijkheid om meer specifiek aanwijzigen te geven.

Reanimatiefeedback

De meest duidelijke instructie geven de AED’s die reanimatiefeedback geven. Door te meten hoe krachtig u de hartmassage toedient en door het tempo te meten, kunnen enkele AED’s u aanwijzingen geven die hierop zijn aangepast. Bijvoorbeeld wanneer u de borstcompressies sneller of dieper moet uitvoeren.

Accessoires

AED’s worden geleverd met verschillende accessoires. Als u prijzen gaat vergelijken, let u er dan ook op wat er standaard wordt meegeleverd met de AED. Alle AED’s worden standaard gebruiksklaar geleverd mèt elektrode en batterijen. Daarnaast worden soms extra accessoires meegeleverd, zoals een extra set elektroden, een draagtas of reanimatie-kit.

Houdbaarheid toebehoren

De houdbaarheid van de elektrode verschilt van merk tot merk. De levensduur van de elektrode varieert van1 tot 5 jaar, afhankelijk van het type AED.

Kinderen

Sommige AED’s zijn in het bijzonder geschikt voor gebruik bij kinderen. In het algemeen genomen is een hartstilstand bij kinderen zeldzaam, en deze hartstilstand wordt ook nog eens zelden veroorzaakt door een ritmestoornis die defibrilleerbaar is. Toch bieden diverse leveranciers een optionele mogelijkheid waarbij de AED geschikt wordt gemaakt voor gebruik op kinderen van 1 t/m 8 jaar. Vaak gaat dit in de vorm van speciale kinderelektroden, die kleiner zijn in oppervlakte, en minder stroom afgeven. Eén AED heeft de mogelijkheid om op de AED zelf aan te geven of het iemand ouder of jonger dan 8 jaar betreft.

Vocht en stof

De stof- en waterdichtheid verschilt van merk tot merk. Zowel de stofdichtheid als waterdichtheid wordt weergegeven in een getal, het IP keurmerk. Deze bestaat uit 2 getallen, het eerste getal is de stofdichtheid, het tweede getal is de waterdichtheid. Hoe hoger het getal, hoe beter. Op dit moment is een IP56 keurmerk de hoogste classificatie voor AED’s, deze AED’s zijn dan ook bij uitstek geschikt voor gebruik in zwembaden etc.

Robuustheid

De robuustheid verschilt van merk tot merk. Sommige AED’s zijn speciaal ontworpen voor gebruik in industriële omgevingen, en extra robuust ontworpen. Vaak wordt dit weergegeven in de vorm van een “droptest”, waarbij de AED bestand is tegen een val van hoogte. Er zijn zelfs AED’s die voorzien zijn van een rubberen behuizing voor extra robuustheid.

[[Hardnekkige misverstanden]] >>